Agrotrgovina.hr by Kokot Agro / > Blog > Gnojidba > Zaštita jabuke od niskih temperatura u vrijeme cvatnje

Zaštita jabuke od niskih temperatura u vrijeme cvatnje

By agrotrgovina

Uskoro kreće cvatnja jabuke i početak briga za brojne proizvođače jabuka; kako malih tako i velikih profesionalnih proizvođača.

Prije početka cvatnje jabuka uvijek isto pitanje; DA LI ĆE BITI MRAZA U CVATNJI?

Predvidjeti sa 100%-tnom sigurnošću, vrlo je teško. Ali već godinama, svjedoci smo pojave niskih temperatura i šteta na jabukama u cvatnji. Nažalost, radi se o značajnim štetama; ne samo na cvjetovima koji će u potpunosti stradati, već i na plodovima koji će „preživjeti” mraz. Većina takvih plodova dobiva oštećenja (najčešće plutasti prsten na plodovima) i time uglavnom završavaju kao industrijska jabuka, znatno niže otkupne cijene.

Mogućnosti odbrane od mraza i niskih temperatura su brojne; međutim značajno različite po cijeni (potrebnim ulaganjima za nabavu opreme) i po mogućnostima primjene (male/velike parcele. Jedna od metoda koja je prihvatljiva po cijeni i mogućnosti provedbe, svakako je folijarna primjena BIOSTIMULATORA.

Koje su prednosti primjene BIOSTIMULATORA?

  • NIJE POTREBNO DODATNO ULAGANJE u opremu za primjenu biostimulatora (svi već posjeduju traktor i atomizer za primjenu)
  • Nizak trošak primjene (preparati visoke koncentracije idu u manjim dozama pa je cijena nabave niža)
  • Mogu se kombinirati sa primjenom zaštitnih sredstava
  • Veliki izbor preparata na tržištu (različite cijene i učinka)

Koliko su biostimulatori učinkoviti u zaštiti od niskih temperatura?

Kao i svaka tehnološka mjera, i primjena biostimulatora ima određenih limita. Postoji veliki broj znanstvenih radova o pozitivnim rezultatima primjene biostimulatora u zaštiti jabuke od niskih temperatura u vrijeme cvatnje, ali ipak biostimulatori nisu „magična otopina” koja će odraditi 100% zaštitu. Pogotovo ako se ekstremni klimatski uvjeti – temperature ispod -4°C ili niže, jak hladan vjetar i sl., ali u takvim EKSTREMNIM uvjetima niti ostale metode zaštite ne postižu zadovoljavajuće uvjete.

Na što obratiti pažnju kod odabira biostimulatora?

KLJUČNI PARAMETAR kod izbora biostimulatora za zaštitu od niskih temperatura je količina SLOBODNIH AMINOKISELINA, odnosno količina glicina, prolina i hdroksiprolina u biostimulatoru.

Kod izbora biostimulatora na bazi AMINOKISELINA potrebno je odabrati biostimulatore sa visokom količinom SLOBODNIH AMINOKISELINA (jer jedino taj dio aminokiselina ima aktivan učinak). Danas, učinkoviti biostimulatori na bazi aminokiselina imaju 23-25% SLOBODNIH AMINOKISELINA. Biostimulatori sa nižom koncentracijom (6-15%) moraju se koristiti u znatno višim dozama, i time su preskupi za primjenu.

Ukoliko se koriste biostimulatori na bazi EKSTRAKTA MORSKE ALGE, važno je da su to preparati koji su dobiveni postpukom HLADNOG PREŠANJA. Naime, primjena visokih temperatura uništavaju se svi bioaktivni sastojci, te takvi biostimulatori, iako niske cijene, nemaju zadovoljavajući učinak u zaštiti od niskih temperatura.

Što je sa učinkom ostalih vrsta biostimulatora?

Iako na tržištu postoji veliki broj preparata koji se označavaju kao biostimulatori, a proizvedeni su na bazi različitih organskih ili anorganskih sirovina, za sada nema vjerodostojnih znanstvenih podataka da takve tvari podižu otpornost na niske temperature. Stoga u ponudi tvrtke Kokot Agro d.o.o. imamo isključivo biostimulatore na bazi aminokiselina ili ekstrakta morskih algi, koji jamče siguran učinak protiv niskih temperatura.

 ———————

U ponudu biostimulatora za zaštitu od niskih temperatura u vrijeme cvatnje  za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju uvrstili biostimulatore internacionalne tvrtke TRADECORP (dio Rovensa Grupe) koji zadovoljavaju prije spomenute uvjete za učinkovitu zaštitu od niskih temperatura. U ponudi su slijedeći biostimulatori:

VEGENERGY (biostimulator na bazi aminokiselina biljnog porijekla; 23% slobodnih aminokiselina)

PHYLGREEN (biostimulator na bazi hladno prešanog ekstrakta morske alge Ascophyllum nodosum

Proizvođač gnojiva: Tradecorp International, Španjolska (100% EU porijeklo gnojiva; nije uvoz iz Kine/Indije/Meksika)

EcoCert certifikat za primjenu u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji za oba proizvoda.

VRIJEME i DOZA PRIMJENE:

Za siguran učinak protiv niskih temperatura preporuča se preventivna primjena biostimulatora. Na taj način ostvaruje se tzv. PRIMACTIVE efekt, povećanja otpornosti prije nastupanja stresnih uvjeta.

PREVENTIVNA PRIMJENA (1-2x od faze otvaranja cvjetnih pupova, u razmaku od 7-10 dana)

VEGENERGY (ili PHYLGREEN): 1-2 lit/ha

KURATIVNA PRIMJENA (nakon pojave šteta od niskih temperatura):

VEGENERGY (ili PHYLGREEN): 1-2 lit/ha – u 1 ili 2 tretmana u razmaku od 5-7 dana ovisno o intenzitetu šteta od niskih temperatura

Više o gnojivu PHYLGREEN možete pročitati na našim WEB stranicama (https://www.kokot-agro.hr/proizvod/phylgreen-folijarna-gnojiva/ )

Kratki pregled iz iz tiska o štetama od niskih temperatura u voćarskoj proizvodnji predhodnih godina, pokazuje da su kasni mrazevi učestali problem u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj:

2016. godina

…Naime, u noći 25. na 26. travnja 2016. gotovo u cijeloj Hrvatskoj (osim Istre), a naročito u kontinentalnoj Hrvatskoj, niske temperature, koje su se kretale, ovisno od područja do područja i od lokaliteta do lokaliteta, od -2,5 do -7 ⁰C, rezultirale su mrazom, posljedica čega su velike štete na voćnim vrstama, u vinogradima i kod ranog povrća…“, više na: Katastrofalne štete od kasnog mraza u voćnjacima, vinogradima i na povrću diljem Hrvatske, portal Agrobiz, objavljeno 28.04.2016

…Tuča, snijeg, mraz! Prevrtljivo i hirovito vijeme krajem travnja temperaturama malo nas podsjeća na sredinu ljeta, a onda na hladnu zimu okovanu ledom i snijegom. Jučerašnji mraz koban je za neke poljoprivredne proizvođače. Doživjeli su, kažu, pravu katastrofu!...”, više na: Mraz obrao voće i povrće – u strahu i pčelari!, portal Agroklub, objavljeno 27.04.2016.

2017. godina

…Temperature su se sinoć u Vinodolu spustile na 2,4 celzijeva stupnja ispod nule, a to je u ovom trenutku izbijanja pupova na lozi pogubno. Pokušavajući spasiti preostalu lozu vinograde se tretira biostimulatorima…“, više na: Elementarna nepogoda. Mraz uništio vinovu lozu, milijunska šteta, portal Tportal, objavljeno 22.04.2017

„…Bio je to ‘crni petak’ za Petrovo polje, ali i najveći dio bivše drniške i kninske općine. Mraz se u noći s petka na subotu, 21. na 22. travnja spustio, negdje iza dva sata po ponoći do sedam sati ujutro i ‘spržio’ kao let lampom sve što je bilo zeleno na prostranom polju za kojeg stručnjaci tvrde da bi samo moglo hraniti Dalmaciju…“, više na: Što nakon katastrofalnih šteta od mraza? Uz ovakav odnos države i tržište osiguranja, može se samo jedno – prskati aminokiselinama, portal Slobodna Dalamacija, objavljeno 28.04.2017

2018. godina

„…Ukupna šteta od elementarnih nepogoda u ovoj je godini premašila 450 milijuna kuna, kako bi pomogla u ublažavanju njihovih posljedica, Vlada je iz državnog proračuna odobrila žurnu pomoć od gotovo 20 milijuna kuna…“, više na: Gdje je bilo najgore? Šteta od mraza, odrona, suše i tuče ove godine premašila 450 milijuna kuna, portal Tportal, objavljeno 25.12.2018

2020. godina

„…Prema njegovim riječima, ponovila se crna 2017. godina, kad je voćnjake u Zagrebačkoj županiji pogodio jak mraz, ali ovaj put ništa bolje nisu prošli ni voćari u zaleđu Zadra, gdje je stradalo 200 ha bresaka…“, više na: Mraz poharao i nasade trešanja, ponovila nam se crna 2017. godina, portal Agroklub, objavljeno 17.04.2020

„…Ponegdje su temperature padale do minus sedam. Kako je zima, pak, bila ekscentrično blaga, loza je počela jako rano pupati, što znači da su mrazovi sigurno uništili dio ovogodišnjeg potencijalnog uroda..“ više na: Tomislav Tomac: Još je rano za konkretniju procjenu, ali šteta od mraza bit će velika, portal Plava Kamenica, objavljeno 02.04.2020

 

Kako se može pročitati u ovim kratkim isječcima iz tiska, problem mraza je stalni problem u hrvatskom voćarstvu i vinogradarstvu, te tom problemu treba ozbiljno razmišljati i pravovremeno reagirati. A kako je bilo ove 2021. godine donosimo ubrzo u našem slijedećem stručnom članku. Nadamo se samo da su brojni poljoprivrednici na vrijeme primjenili savjete iz ovog članka i time sigurno umanjili štete u svojim nasadima.

Proizvodi dodani u košaricu
X